Iskolánkról

Kis létszámú osztályaink családias légkörben működnek, minden tanulóra jut elég idő és figyelem, az intézményünkbe járó gyermekek és szüleik közvetlen, személyes kapcsolatban állnak a pedagógusokkal. A jó levegő, a csodálatos természeti környezet, a Balaton-felvidék, Bakonyalja közelsége számtalan kirándulási, túrázási lehetőséget biztosít az osztályok számára, diákjaink sok szép, színes, hagyományos falusi rendezvény részeseivé válnak.


Gondoskodás a madarakról

2017. november 15., szerda


Még nem késő elkezdeni a kertünkben és a környéken áttelelő énekesmadarak etetését. Az etetési időszak dandárja Magyarországon az első fagyok beköszöntétől (általában november elejétől) ezek tartós megszűnéséig (akár április közepéig) tart. Egy madáretető kihelyezése egyáltalán nem kíván sok energiát és időráfordítást. Aki szeret újrahasznosítani, annak elegendő elővenni egy felakasztható műanyag virágalátétet, vagy egy 1,5 literes vizes palackot. Mindkét megoldás előnye egyszerűségük és olcsóságuk mellett, hogy fellógatva abszolút macskabiztosak.

Fontos néhány szót ejteni arról is, hogy mivel etessünk. A madártáplálék akkor jó, ha nagy energiatartalmú és olcsó, hiszen a 4-5 hónapig is tartó etetés során minden nap kell gondoskodni a kertünkbe szokott madarakról! Az etetőinket látogató vendégek számítanak a napi rendszerességgel kihelyezett táplálékra és nem tesznek meg fölöslegesen nagy távolságokat azért, hogy más forrást keressenek. A legnagyobb mennyiségben raktározható, energiadús táplálék a napraforgómag.

Hogy mit kapunk cserébe?

Rengeteg színes élményt a ködös és szürke hétköznapokra, tavasszal szívmelengető füttykoncertet, nyáron pedig az ezernyi kártevőktől védik meg veteményeseinket, korosodó gyümölcsfáinkat.

Krámli Judit és a 2. osztályOrszágos rajz- és képzőművészeti pályázat a Szaléziánumban

2017. október 20., péntek

Szent László év alkalmából a Szaléziánum országos rajz- és képzőművészeti pályázatot hirdetett. Ennek kapcsán az iskola 3. osztályával feldolgoztunk több Szent László legendát, majd csoportokban elkészítettünk 5 alkotást, amit beküldtünk értékelésre.

A pályamunkák címe:

 • Szent László források
 • Szent László pénze
 • A Tordai-hasadék
 • Szent László füve
 • Leányrablás

A több száz műből a zsűri mind az 5 munkát kiemelte és különdíjjal jutalmazta. Az oklevél és az értékes ajándékok mellett az egész osztály részt vehet a Szaléziánumban egy tárlatvezetésen és egy gyertyamártó foglalkozáson. A díjakat érsek atya adta át az osztály képviselőinek.

Képek

Heilig Zoltánné
osztályfőnökNémet szavalóverseny 2017.

2017. október 19., csütörtök

Október 19-én rendeztük meg iskolánkban a német nyelvi versmondó versenyt, ami előválogatója a városlődi megyei versenynek.

Az első osztályosok rövid énekes, táncos műsora nyitotta meg a programot, ami után következett a 32 szorgalmas, lelkes versmondó. Évről évre nagy öröm, hogy ilyen sokan teszik próbára magukat, nem kis energiát fektetve a versek megtanulásába.

Az eredmények a következően alalkultak:

2. osztály:

 1. helyezett: Rajhona Boglárka

Különdíj: Hauck Emma

3–4. osztály:

 1. helyezett: Rajhona Lili
 2. helyezett: Ivanovici Attila
 3. helyezett: Oszvald Máté

5–6. osztály:

 1. helyezett: Ugray Alexa

Különdíj: Kovács Hanna

7–8. osztály:

 1. helyezett: Darvasi Noémi

Gratulálunk minden indulónak, az első helyezetteknek további sikeres szereplést kívánunk Városlődön!

Képek

Koronczai ÉvaNépmesei rajzpályázat 2017.

2017. október 10., kedd

A népmese napja – Benedek Elek születésnapja – 1859. szeptember 30.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

Magyar Olvasótársaság

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. Iskolánkban, ezen alkalomból rajzpályázatot hirdettünk az alsó tagozatos gyerekeknek. A versenyre 45 kisdiák adott be egyéni vagy csoportos munkát. A szebbnél szebb alkotásokból nehéz volt kiválasztani a legjobbakat.

Az eredményhirdetés, az oklevelek, jutalmak átadása az október 6.-i iskolagyűlés keretében történt:

1–2. osztály

 1. Hauck Emma
 2. Himmer Adrián
 3. Bertalan István

3–4. osztály

 1. Debreczeni Csanád
 2. Oszvald Máté
 3. Gyurcsán Botond

Csoportok

 1. Marton Kíra, Dombi Laura, Eőry Bíborka
 2. Tóbiás Gréta, Komáromi Zsófia, Szabó Dzsenifer
 3. Eőry Ágoston, Veress Csaba, Debreczeni Csanád

A beadott munkákból az iskola aulájában kiállítást szerveztünk.

Gratulálunk minden helyezettnek! Köszönjük, hogy ilyen sokan részt vettetek a versenyen! Lelkesedéseteket, a mesék iránti szereteteteket sokáig őrizzétek meg!

Képek

Alsós munkaközösségInternetes honismereti verseny

2017. október 09., hétfő

Internetes honismereti versenyre hívunk minden kedves diákot! Részletek a menüpontból elérhető oldalon olvashatók.

Internetes honismereti verseny